Wira Merah

Personal | Blogging | Teknologi | Review | Advertorial

Upgrade Mac OS X 10.10 Yosemite Percuma

Upgrade Mac OS X 10.10 Yosemite Percuma | Salam Sejahtera,

Setelah lama menanti OS X 10.10, akhirnya pengguna komputer apple dapat muat turun operasi sistem (OS) terkini dari App Store.

Apa yang lebih menarik ialah Mac OS X 10.10 Yosemite ini juga diberi percuma oleh pihak apple. Mac OS X 10.9 Maverick sebelum ini pun diberi percuma.

OS X sebelum maverick sahaja rasanya kita perlu berbayar jika mahu menggunakan OS terkini. Kini pihak apple telah menukar strategi dengan hanya memberi secara percuma OS X mereka. Tapi kita masih lagi terikat dengan syarat yang di tetapkan oleh pihak apple.

Walaupun OS X Yosemite ini percuma ia bukannya percuma seperti OS Ubuntu dan OS keluarga linux yang lain. Ini kerana OS X Yosemite bukannya produk sumber terbuka. Mac OS X Yosemite cuma diberi secara percuma untuk pengguna produk mereka sahaja.

Mac OS X 10.10 Yosemite

Mac OS X 10.10 Yosemite

Upgrade Mac OS X 10.10 Yosemite

Sebelum anda upgrade OS X Yosemite pada komputer Mac, perlu di ambil perhatian terhadap beberapa perkara.

1. Pastikan komputer Mac anda menggunakan OS X terkini iaitu Mac OS X 10.9.5 Mavericks. Ini bagi mengelakkan masalah apabila anda upgrade nanti.

2. Back Up dan Back Up – Terus terang cakap aku masa nak upgrade menggunakan Yosemite ini, aku tidak membuat backup. Tapi jangan ikut aku. Sebab dalam komputer aku tiada apapun yang perlu aku backup. Tapi jika anda ada byk data yang di simpan baik anda buat back up. Jika mengalami masalah nanti ha…menangis tak berlagulah jawabnya.

3. Pastikan line internet bagus kerana anda akan mendownload fail yang besar. iaitu lebih dari 5GB. Berapa lama yg di ambil. Untuk talian internet stremyx pakej 512kbps aku mengambil masa lebih kurang 24 jam untuk downlaod fail yag sebesar 5GB. Jika talian tidak bagus anda boleh sambung download di masa lain. jangan risau.

4. Mental – tanya diri anda. Adakah anda dah bersedia untuk menggunakan OS X Yosemite. Jika dah bersedia teruskan sahaja niat anda. Takut anda menyesal nanti he…he..he..

HotMahu Download Video Mudahnya Berniaga Di Facebook ?

Upgrade Mac OS X Yosemite Percuma

Upgrade Mac OS X Yosemite

Untuk upgrade Mac OS X Yosemite anda ada dua pilihan :

1. Upgrade Install

Dengan cara ini, lepas anda habis download Mac OS X Yosemite di app strore nanti. Akan keluar satu arahan menyuruh anda untuk meneruskan proses upgrade Yosemite. Anda perlu cuma ikut arahan continue, next dan agree dengan semua syarat yang ada.

Upgrade memggunakan cara ini, anda tidak perlu risau dengan semua setting yang telah anda sebelum ini kerana ia tidak akan hilang. Dan semua data dan applikasi yang ada dalam komputer anda juga tidak akan hilang. Termasuk gambar, music dan dokumen-dokumen yang ada pun tidak akan di hapuskan.

2. Clean Install

Berbeza dengan cara pertama. Clean Install sangat memerlukan anda untuk backup semua data, dokumen, gambar, music dan video. Ini kerana upgrade menggunakan cara ini. Komputer anda akan ‘Clean’ atau bersih seperti anda baru sahaja membeli komputer Mac anda.

Last aku guna cara ini untuk upgrade semasa Mac OS X Mountain lion. Sangat leceh bagi aku, sebab perlu install semua applikasi yang perlu di gunakan.

Pilihan di tangan anda sendiri, sama ada ingin upgrade dengan cara ‘upgrade install’ atau ‘clean install’.

Sebelum itu, aku nak ingatkan supaya anda buat satu disk installation untuk mac os x yosemite. Anda boleh buat menggunakan DVD atau Pendrive ( 8Gb ) sekurang-kurangnya.

Ini bagi memudahkan anda untuk membuat clean isntall atau sekiranya anda menggunakan cara upgrade install tapi gagal. Anda boleh gunakan installation cd atau pendrive tadi untuk install mac os x yosemite.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya memang aku puas hati dengan Mac OS X Yosemite ini. Banyak perubahan telah di buat oleh pihak apple. Bagi pengguna komputer keluaran apple, jangan lagi ragu-ragu untuk upgrade OS X Yosemite. Anda pasti puas hati.

The Author

Wira Merah

Terima kasih sudi singgah di blog Wira Merah ini. Semoga artikel yang ada di blog ini bermanfaat untuk anda. Segala kerosakkan dan kerugian akibat dari penggunaan artikel di sini adalah atas tanggungjawab anda sendiri. Tiada kaitan dengan yang hidup atau mati.Jangan lupa tinggalkan komen anda, Kunjung mengunjungi amalan mulia. Eratkan persaudaraan sesama kita. Hidup Mesti Kacak .

19 Comments

Add a Comment
  1. Bukan pengguna apple plak, kalo ada mesti best ni. hehe
    ENTRI Bahrain ☛ Sampai Bila Nak Menipu Dalam Dunia Maya?My Profile

    1. Online guna 1bestari net kat sekolah –>

      The requested URL is: http://www.adarain.com/
      Access is Denied
      Details: As per the internet content filtering policy from MOE, you do not have access rights to view/visit the requested website/webpage. If you believe this message is appearing in error and you have reasons to be allowed access to the requested website/webpage, please contact your school administrator.

  2. hehe. tengah nak upgrade mlm ni.hehe. tapi tengok dulu mcm mana 🙂
    ENTRI Pahan ☛ Apa kau perlu tahu tentang Clash Of ClanMy Profile

    1. update – sudah habis 🙂
      ENTRI Pahan ☛ Semuanya tentang OS YosemitaMy Profile

      1. Kongsikan pengalaman nanti dan secret Yosemite…
        ENTRI Wira Merah ☛ Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir DiplomatikMy Profile

  3. aku tak pernah guna mac nie..main window je..huhuhu
    ENTRI blogger lelaki ☛ Tips Temuduga Kerja KerajaanMy Profile

  4. kalau di indoanesia OS ini tak betu populer di banding windows, jarang ada yang membahas mas

    1. Di Indonesia rasanya sudah ada forum khas untuk pengguna Mac – “Mac Club Indonesia”. Sudah lama forum ini.

  5. baru ni ada tolong adik ipar install yosemite
    hmmm macam x lawa pulak interface dia
    macam iphone pulak 🙂
    ENTRI AUC ☛ Ulu Cheka Bakal Dapat Masjid BaruMy Profile

    1. Memang cam ios, mereka buat simple je.

      1. apa resiko jika up bread ysemite gagal?

        1. Risiko, kalau tak dapat balik semula guna singa…

  6. sorry… spa resiko nya bila up gread yosemite gagal? apa mac saya bermasalah? macbook saya late 2008 aluminum OS X 10.9.5..

    1. Mungkin tak support yosemite…

  7. masih percuma ke upgradenya sampai sekarang?

    1. MAsih percuma, sejak tahun 2013…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

✦ Copyright © 2013 - 2015 | Follow Google+ Wira Merah Frontier Theme